Het nieuwe jaar is al een dikke week oud en ik ben al een aantal keren compleet uit m’n comfort zone gelanceerd. Voeten zonder houvast op de aarde. Waar beweegt het naar toe, heb ik m’n zekering wel gecontroleerd. Of knal ik naar beneden net als het boek van Sonja Bakker dat deze week van zolder viel. Heb het maar laten doorrollen tot aan de papierbak.
Gaan we niet meer doen, gewoon meer rennen, kop in de wind, doel eraan plakken en klaar. En wanneer het moment daar is meer dan onmeunig genieten van Tony’s chocolony’s karamel zeezout. Ieder heeft zo zin ding.
Oja, dat niet van net, Gaan we NIET doen, kunnen we dus NIET lezen. Nou ja, we kunnen het wel lezen maar dat brein van ons kan het woord NIET, NIET registeren. NIET bestaat niet. Dus ik ga NIET op vakantie, ga NIET meer series kijken, ga NIET neuspeuteren. Lekker makkelijk als onze taal vol zit met zinnen met NIET erin.
Als ik dan eens door de supermarkt sjees hoor ik best vaak ouders tegen de kinderen zeggen: Dat mag je niet doen. Dat is niet netjes. Niet aankomen! Dat kan ik NIET. Ik wil NIET dat je aan de snoepjes komt. Vergeet NIET de bak aan de weg te zetten.(voor de grote kinderen) ‘NIET rennen door de gang’ En wat gebeurt er? Juist precies wat je niet wilt, gebeurt.
Denk niet aan het woord niet
Denk eens niet aan oliebollen met jus, ik denk niet ik in een tankini pas!
En vertel, was het even een opkrullende mondhoek en rimpel bij de oliebol met jus? En ging je al op google checken op tankini, huuhn? Gek brein, laat ons afdwalen en zijn bij de weerzin op de oliebol of verbeelding van mij in tankini(dat wil je niet!;-)
Dat brein van ons loopt ons dus te foppen, dan kan ieder kind, klein of groot niks aan doen, zo werkt het brein. Je hersenen registeren wel het beeld die je dan voor je ziet maar het woord NIET verdwijnt. Dus blijf je juist het beeld van die jus oliebol zien. En voor je het weet, ga je (onbewust) met jezelf in gevecht om dat beeld van die jus oliebol te veranderen en dan beland je in een vicieuze cirkel. Niet willen zien en dat zie je juist dus!
Dus wat waren mijn goede voornemens?
niet snoepen, niet vette happen, niet klagen, niet afhaken bij het hardlopen, niet boos zijn, niet zeuren, mopperen, huilen, nagels bijten, niet winden in gezelschap.
Als je weet dat ons brein zo werkt dan kan je het gebruiken. Zou dat ook zo werken binnen teams? Niet meer roddelen maar wij gaan meer communiceren. Niet afschuiven maar ik wil dit project afronden. Niet wantrouwen maar gaan vertrouwen. Formuleer je zin zo dat je zegt wat je wilt! Dat is best lastig in het begin.
Dus wat wil je?
Ik wil me meer Tommie voelen overdag, niet Pino (jij dacht al aan die blauwe vogel zeker😉 Die is pas groot en lomp. Tommie aldus ome W.Pedia:
Tommie is qua gedrag vergelijkbaar met een kind in de eerste jaren van de basisschool. Hij loopt geregeld met van alles op zijn hoofd, bijvoorbeeld een vergiet, een zakdoek of ondergoed. Hij houdt graag mensen voor de gek, vooral meneer Aart. Hij is meestal vrolijk, maar kan ook snel geïrriteerd raken. Gelukkig is er dan zijn speelkameraadje Ieniemienie om hem op te vrolijken.
Tommie houdt van een boterham met pindakaas en gebruikt de uitdrukking “poehee” als hij zich ergens over verbaast.
En dat wil ik elke dag: Poehee roepen!
Tip van mij, bevochtig je lippen, trek even wat gekke bekken, rek je kaak uit, ontspan je schouders en nu 3x achter elkaar het volgende uitspreken….
#Poehee, Poehee, Poehee
Je altijd blijven verbazen en gelukkig ben ik ook mijn eigen Ieniemienie om mezelf en de ander op te vrolijken als het nodig is. Top team om mee samen te werken!
“I can do things you cannot, you can do things I cannot; together we can do great things.”
Mother Teresa
Samenwerken als je goed kan communiceren en erop mag vertrouwen
Boekbestellingen Welkom via mail, app, pb of via je stemgeluid!
Bron:
Tekst
Foto Unsplash, Jacob Owens
You tube https://www.youtube.com/watch?v=ER1PGYe9UZA
SENSE OF FLYING