We zullen doorgaan

Week 30 We zullen doorgaan IMG_1302
Een weekendje weg, city trip, winkeltjes, terras, straattheater, uitslapen.
Even het hoofd leegmaken, zo begonnen we afgelopen vrijdag aan ons weekend Krakow, wel eentje met een ander reisdoel erachter.
Een bezoek aan Auschwitz en Birkenau. Heavy shit!
Werkelijk onvoorstelbaar wat mensen elkaar aan kunnen doen, hoe waardevol een mensenleven kan zijn als anderen een stempel op je drukken. Hoe luguber het moet zijn geweest om onder de poort: “arbeit macht frei” te wandelen en te weten(of niet) hoe het werk, je geen vrijheid zal gaan geven.
Ga ik in, op wat ik allemaal heb gezien, neuh, heb meer indrukken dan foto’s gemaakt en wens een ieder dit weekend toe gewoon omdat je in je huid moet voelen dat we dit, elkaar, nooit meer aandoen.
Zoals ik ben, hang ik wat rond in het winkeltje en vind een klein boekje met een mooi vogeltje voorzien van rood kopje op prikkeldraad. Die is van mij. Man’s search for meaning, Viktor Frankl. Een psycholoog die een concentratiekamp overleeft. Daar kan ik me dan geen voorstelling van maken, hoe doe je dat, hoe kan je het vergeten, hoe kan je de ander vergeven voor wat ie je kan aandoen?
Hieronder enkele fragmenten uit het boek…
“Op dergelijke moment is het niet de lichamelijke pijn die het ergste(en dit geldt evenzeer voor volwassenen als voor bestrafte kinderen), maar de mentale pijn, veroorzaakt door het onrechtvaardigheid, de onredelijkheid van dit alles”
Hoe heftig het ook was, Viktor Frankl’s ervaring in Auschwitz heeft hem gesterkt in zijn kern overtuiging. Het leven is niet alleen maar een zoektocht naar plezier zoals Freud het stelt, of een zoektocht naar macht aldus Alfred Adler. Viktor gelooft dat het draait dat het een zoektocht naar de zin van het bestaan.
De zin van het leven is, zin in leven. De zin vinden van jouw persoonlijke leven op deze grote wereld.
En hoe dat, wattan, hoe doe ik dat dan?
Frankl beschrijft zijn 3 bronnen voor zingeving tijdens zijn verblijf in het concentratiekamp:
1. Werk (waardevol werk verrichten )
2. Liefde ( geven om een ander)
3. Moed tijdens moeilijke periodes.
Lijden in zichzelf is zinloos; We geven ons lijden betekenis door de manier waarop we erop reageren. Op een gegeven moment schrijft Frankl dat een persoon “moedig, waardig en onbaatzuchtig kan zijn, of in de bittere strijd om zelfbehoud kan hij zijn menselijke waardigheid vergeten en niet meer dan een dier worden. ‘ Hij geeft toe dat slechts een paar gevangenen van de nazi’s het eerste kunnen doen, ‘maar zelfs een dergelijk voorbeeld is voldoende bewijs dat de innerlijke kracht van de mens hem boven zijn uiterlijke lot kan laten uitstijgen.
Van humor, ‘een ander van de ziel’s wapens in de strijd om zelfbehoud’, schrijft Frankl:
Het is bekend dat humor, meer dan al het andere als menselijk masker, een bescherming en een kracht kan bieden om boven elke situatie uit te komen, zelfs al na enkele seconden. …
De poging om een gevoel voor humor te ontwikkelen en dingen in een humoristisch licht te zien is een soort truc die je onderweg op je levenspad leert.
Het is het mogelijk om de kunst van het leven, zelfs in een concentratiekamp te oefenen, alhoewel het lijden alom vertegenwoordigt is.
Tot slot, Frankl’s meest blijvende inzicht:
Krachten buiten jouw controle kunnen alles behalve één ding verwijderen, je vrijheid om te kiezen hoe je op de situatie reageert. Je kunt niet controleren wat er met je in het leven gebeurt, maar je kunt altijd controleren wat je zal voelen en gaat doen met dat, wat er met je gebeurt.
En dat vind ik met mijn 1.70 zo onvoorstelbaar indrukwekkend na het ervaren van de waanzin van het verleden in Auschwitz. Dat je na zo’n ervaring kan vergeven, vergeten, je in hoofd naar je hart kan verplaatsen en geloven dat het goed komt. De moed om te vertrouwen in je eigen vrijheid.
Herman Finkers zou het omschrijven als:
De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door.
Een vaag lachje op mijn gezicht, laten we in deze wereld eens door een andere bril naar elkaar kijken. Buiten geloof, je huidskleur, accent, functie, of hoge hak.
Zoek naar de zin van jouw bestaan en laat een ander in zijn of haar waarde.
Maakt het allemaal wat meer zinvol.
Those who have a “why” to live,
can bear with almost any “how”
-Viktor Frankl

Dit is een hoofdstuk uit het geweldige boek LEF!
Boekbestellingen Welkom via mail, app, pb of via je stemgeluid!
vanaf 7 maart 2018 is het boek LEF! te koop
ook via de webshop: www.darebeweegt.nl

Bron:
Foto Birkenau, Ina
You tube The Most Inspiring Robin Williams Speech – Make Your Life Spectacular
Boek Viktor E.Frankl, de zin van het bestaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *